lördag 28 februari 2015

Namnavslöjande!

Vi googlade oss gul och blå för att hitta rätt namn till flickan i magen, ett som föll oss i smaken och som uppfyllde våra kriterier. Det var ingen lätt match. När vi gått igenom det mesta vi kunde hitta på nätet köpte vi en namnbok som vi hade högläsning på. För att underlätta för oss själva så skrev vi ned alla namn vi gillade och därefter gallrade vi dom en efter en. Efter många "jodå", "kanske" och "det kan vara något" så var det ett namn där vi båda kände kärlek vid första öronkastet. Det var namnet vi slutligen valde och som nu även står ingraverat i våra förlovningsringar.


Namnguiden - 3365 namn från världens alla hörn (Solveig Norberg)
Denna boken kan jag rekommendera! Utöver det självklara att den innehåller massa namn så står det generella tips över vad som kan vara bra att tänka på när man väljer namn , namnens geografiska ursprung och ett par ord om vad namnen betyder.
Här kommer ett roligt exempel från boken vi köpte om hur det kan bli när man väljer ett namn utan att kolla upp det innan.

"Jag träffade en amerikan när jag var och tågluffade. Han hette 'Pojken'. Hans pappa var svenskättling och hade vid ett barndomsbesök i Sverige hört hur föräldrar refererat till sina söner med 'pojken'. I tron om att detta var ett förnamn döptes sonen till detta, vilket fungerade utmärkt till den dag familjen valde att bosätta sig i Sverige ett par år. 'Pojken' fick då använda ett engelskt namn under Sverigevistelsen, för att senare återta sitt dopnamn vid hemkomsten till USA."


Detta hade vi i åtanke när vi valde namn
  • Det ska vara ett nytt namn för oss, ingenting med associationer till någon annan.
  • Namnet ska fungera utomlands utan några givna missförstånd.
  • Barn kan vara väldigt elaka = Namnet ska inte rimma på något fult ord.
  • Namnet ska vara lätt att stava till, både för barnets skull när hon lär sig att skriva men även i vuxen ålder är det skönt att slippa bokstavera sitt namn så fort man ringer en myndighet, ska boka tandläkartid och så vidare.
  • Det ska vara ett fint namn som vi båda gillar och som inte finns med bland de populäraste namnen just nu. Det ska vara tillräckligt vanligt för att inte vara "konstigt" men såpass ovanligt att det (förhoppningsvis) inte finns 3-4 andra i klassen som heter likadant.

Så vad valde vi för namn?

Här är hon, vår underbara NOVA

Nova betyder "ny" på latin. En nova kallas även en stjärna som under en period ökar sin ljusstyrka kraftigt. Därför kan man säga att namnet Nova betyder "Ny stjärna". Nova betyder även guld, ära och symboliserar världsaltet.


PS. Följ mig gärna på Instagram också, du hittar mig som: MittGlammigaLiv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar